Keresés

A BME-n valósul meg Kelet-Közép-Európa vezető egyetemi 5G K+F központja

Az ipari léptékű kísérleti hálózatot a műegyetemi szakemberek és a vállalati partnerek egyaránt használhatják kutatásokra és fejlesztésekre.

A digitális technológiák fejlesztése és a digitális transzformáció minden országban kiemelt nemzetstratégiai cél, hiszen a technikai innovációk jelentősen növelik az ipar hatékonyságát és versenyképességét, valamint az emberek jólétét. Az 5G a jelen technológiája, amely várhatóan átalakítja az ipar, az egészségügy, a mezőgazdaság, a közlekedés, és a szolgáltató szektor eddig ismert működési modelljét. A kis késleltetésű, nagy sebességű és kapacitású hálózat a következő néhány évben 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a magyar gazdasághoz az okos vidék, az okos városok, a közszolgáltatások és az ipar területén. Ezek a területek Európának 161 milliárd euró hasznot hoznak 23 milliárd eurós befektetéssel. A kormány és a piaci szereplők célja, hogy Magyarország a digitális Európa élvonalához tartozzon.

A digitális ökoszisztéma fejlesztésében fontos szerephez jutnak az egyetemi innovációs központok, ahol megfelelő infrastruktúra és tudás áll rendelkezésre a kutató és fejlesztő munkához. Hazánkban több egyetemen is működnek 5G-vel foglalkozó innovációs laboratóriumok. Tavasz végén Európa egyik legnagyobb egyetemi 5G kutatás-fejlesztési központja nyílik meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). Tavaly októberben a BME a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projekt keretében kötött 5G frekvencia megállapodást a Vodafone-nal, amely lehetővé teszi, hogy a BME a Nokia Magyarországgal közösen kiterjedt beltéri 5G kísérleti hálózatot hozzon létre az egyetem területén.

A BME a kísérleti Smart Campus 5G teszthálózat és labor létrehozását már korábban elhatározta. Az 5G fejlesztésben a BME stratégiai partnere a Nokia Solutions és Networks Kft., amely elsősorban rádiós eszközöket biztosít a teszthálózat építéséhez, a Vodafone Magyarország Zrt. pedig saját, 2016-ban vásárolt 3500 MHz-es frekvenciakészletéből ajánlott fel 40 MHz-et az egyetemi hálózat működéséhez. Az 5G teszthálózatban 2022 végéig 52 cellás beltéri 5G hálózat valósul meg hat egyetemi épületben, 5G szolgáltatással lefedve a közösségi tereket, előadótermeket és kutatási laborokat. Az egyetem célja, hogy a létrejövő privát 5G hálózat szolgáltatásait kiterjessze további épületekre és magasabb frekvenciatartományra is (26 GHz). A kísérleti környezet fontos eleme a BME Q épületében működő 5G Laboratórium, amely az új technológia nyújtotta alkalmazások fejlesztésének és demonstrációjának a helyszíne. Az 5G Lab K+F+I prioritási területei:

  • 5G média és nagyfelbontású „streaming” video
  • robotika, gépek és eszközök távoli vezérlése
  • virtuális, kiterjesztett és kevert valóság (VR/AR/MR)
  • 5G hálózatba kapcsolt drónok
  • 3D „telepresence”
  • IoT
  • 5G az Ipar 4.0-ban
  • 5G-vel támogatott intelligens logisztika

Az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően a Műegyetem együtt tud működni távközlési operátorokkal, berendezésgyártókkal, elektronikai termékgyártókkal, valamint a szoftveres világ résztvevőivel, akiknek elengedhetetlen a kis késlelte

hu_HUHU