Keresés

Hol tart a hazai 5G-fejlesztés és mi várható a közeljövőben?

Békeidőben is megállíthatatlan a fejlődés, világszerte jelentik be az operátorok kereskedelmi 5G szolgáltatásukat. Emellett az ipar is fokozatosan ráébred az 5G-ben rejlő óriási lehetőségekre. A pandémia azonban új szempontokat is felvet, illetve áthelyezheti a hangsúlyokat.

Remélhetőleg még az idén dedikált 5G hálózat áll üzembe a Műegyetemen, jelentette be a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK), valamint a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) ipari 5G technológiával foglalkozó konferenciáján Charaf Hassan, a VIK dékánja. A FIEK program keretében tervezett hálózatot a BME, a Nokia és a Vodafone az ITM és az NMHH támogatásával valósítja meg.

Az 5G hálózat szinte nélkülözhetetlen egy olyan mérnöki egyetemen, ahol hisznek az applikációkban, és a kutatásokat szcenáriókba szeretnék illeszteni, hívta fel a figyelmet a dékán, aki arra is kitért, hogy Magyarország távközlési hálózata élvonalbeli. Jól bizonyítja ezt, hogy március közepén, az egyetemek bezárásakor, a VIK-en gyakorlatilag zökkenőmentes volt az átállás a távoktatásra. Az éles próbán 2650 fő volt jelen egyszerre, az ország szinte minden tájáról. Nem túlzás azt állítani, hogy a VIK tíz nap alatt tíz évet fejlődött a digitális távoktatást illetően.

hu_HUHU