Keresés

A Nokia vezeti az EU kiemelt 6G K+F projektjét a második fázisban is

Az Európai Uniós (EU) az előző pénzügyi ciklus K+F Keretprogramjában, a Horizont 2020 programban 6 nagy (flagship) projektet indított el a következő generációs távközlési technológia, a 6G megalapozására. Az egyik legfontosabb projektben, a HEXA-X-ben fogalmazták meg az EU közös 6G vízióját, mely szerint a 6G technológia összekapcsolja majd az embereket, a fizikai és a digitális világokat, és így jön létre egy teljesen összekapcsolt (hyperconnected), globális társadalmi-gazdasági rendszer.

A 2021 januárban indult, két és féléves kutatási projekt az alábbi fő területeken folytat 6G kutatásokat:

  • Új rádiós hozzáférési technológiák magas frekvenciákon, és nagy felbontású lokalizáció és érzékelés
  • Összekapcsolt intelligencia MI-t tartalmazó rádiós interfészen keresztül és a jövő hálózatainak irányítása
  • 6G architektúrális összetevői

A HEXA-X projekt vezetője a finn Nokia, a konzorcium magyar tagja a Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet (SZTAKI).

Az EU Bizottság 2022 október elején tette közzé, a Horizont Európa KFI Keretprogram 6G kezdeményezésének, a Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU) 6G támogatási program első pályázati felhívásának eredményét, amely szerint a partnerségi programban az EU 35 darab 5G és 6G témájú projektet részesít közösségi támogatásban.                       A nyertes projektek egyike a HEXA-X-II projekt, amely a korábbi európai 6G kezdeményezés második fázisa. A HEXA-X-II projektet továbbra is a Nokia vezeti.

Amíg az első fázisú HEXA-X a közös európai 6G vízióra, a lehetséges alkalmazásokra és a technológiai komponensekre fókuszál, addig a HEXA-X-II kiterjesztve az ipari együttműködést 44 konzorciumi tagra, a 6G egy szabványosítás előtti platformját, és a kommunikációs rendszer átfogó koncepcióját kívánja megalkotni. A technológiai komponensek mellett a projekt figyelmet fordít olyan globális társadalmi elvárásokra is, mint a fenntarthatóság, a befogadás, és biztonság, ill. megbízhatóság.

A HEXA-X és a HEXA-X-II projektek közös célja, hogy Európa vezető szerepet töltsön be a 6G technológiában. A HEXA-X-II projekt K+F tevékenysége 2023 januárban indul.

További információ: https://www.nokia.com/about-us/news/releases/2022/10/07/nokia-to-lead-the-next-phase-of-europes-6g-flagship-project/

hu_HUHU