Keresés

Az ELTE IK részvételével dolgozzák ki a 6G mobilhálózatok alapjait

A csaknem 6 millió euró költségvetésű DESIRE6G Horizon Europe projektben Laki Sándor kutatócsoportja a hálózati infrastuktúra kidolgozásával vesz részt.

Az egyetemek, kutatóintézetek és iparági partnerek együttműködésével indult projekt a 6G-hálózat rendszerarchitektúrájára vonatkozó elképzeléseket dolgoz majd ki, amelyekben hangsúlyos szerepet kap a hálózat mélyprogramozhatósága, a biztonságosság és a hálózati kommunikációs problémákra valós időben reagáló elosztott intelligens vezérlés. Az újszerű, mesterséges intelligencián alapuló, érintésmentes vezérlő, irányító és szervező platform szélsőséges teljesítményigényű vertikális ágazatok alkalmazásait is képes lesz támogatni.

Az ELTE Informatikai Karáról Laki Sándor egyetemi adjunktus kutatócsoportja vesz részt a munkában. Fő feladatuk a 6G hálózat alapját adó új, programozható hálózati infrastruktúra kidolgozása, mely egységes módon képes kezelni a szoftveres és hardveres hálózati elemeket, és mérhető módon képes garanciákat adni a hálózati szolgáltatások követelményeinek (késleltetés) teljesítéséhez.

*A teljes cikk az alábbi linken olvasható.

hu_HUHU