Search

Kezdődik a BME 5G-s Smart Campusának kivitelezése

Tavaly októberben jelentették be, és mostanra kezdődhet a kivitelezére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) területén lévő 5G-s Smart Campusnak, mely a régió vezető 5G-s K+F egyetemi laborjává válhat a következő években. A projekthez a Vodafone biztosította a frekvenciát, a Nokia pedig az eszközöket, melyek jövő hónapban érkeznek meg – felszerelésük pedig májusban kezdődhet.

Az intézmény által ma kiadott sajtóközlemény a Smart Campus méretével kapcsolatosan is elárul részleteket. Így az 5G teszthálózatban 2022 végéig 52 cellás beltéri 5G hálózat valósul meg hat egyetemi épületben, 5G szolgáltatással fedve le a közösségi tereket, előadótermeket és kutatási laborokat. Az egyetem célja, hogy a létrejövő privát 5G hálózat szolgáltatásait kiterjessze további épületekre és magasabb frekvenciatartományra is (26 GHz).

A kísérleti 5G környezet fontos eleme a BME Q épületében működő 5G Laboratórium, amely az 5G alapú alkalmazások fejlesztésének és demonstrációjának a helyszíne. Az 5G Lab K+F+I prioritási területei: 5G média és nagyfelbontású „streaming” video, robotika, gépek és eszközök távoli vezérlése, virtuális-, kiterjesztett- és kevert valóság (VR/AR/MR), 5G hálózatba kapcsolt drónok, 3D „telepresence”, IoT, 5G az Ipar 4.0-ban és 5G-vel támogatott intelligens logisztika.

A BME területén egyébként működik már egy 5G-s teszthálózat, melyhez a Magyar Telekom biztosítja a frekvenciát az Erficsson pedig az eszközöket. Ez a privát hálózat egyelőre az „I” épületet és annak közvetlen környezetét fedi le.

en_GBEN