Search

In the first call for proposals under the EU's 6G R&D programme, 35 projects have been awarded €250 million in funding

2021 novemberében az EU létrehozta a következő, 6. generációs távközlési technológia kutatását és fejlesztését célzó Smart Networks and Services (SNS) közös vállalkozást (Joint Undertaking-JU), amely egyike a közel 50 európai partnerségi K+F programnak. Ennek keretében az EU 2021-2027 között 900 millió Euró támogatást szán a 6G technológia kifejlesztésére. A magánszektor ugyanekkora összeggel járul hozzá az SNS JU tevékenységéhez. A partnerségi programban az az európai ipar és kutatás hangja a 6G Smart Networks and Services Industry Association (6G-IA), melynek tagjai távközlési szolgáltatók, gyártók, kutatóintézetek, egyetemek, kkv-k és szakmai szövetségek. Az SNS JU elősegíti az 5G hálózatok továbbfejlesztését és kiépítését Európában, valamint a 6G kutatási és innovációs tevékenységek összehangolását a tagállamok között.

Az SNS JU két fő küldetése:

  1. Európa technológiai szuverenitásának erősítése a 6G területén, a kapcsolódó kutatási és innovációs (K+I) program végrehajtásával.
  2. Az 5G szolgáltatások kiépítésének fellendítése Európában a digitális piacok fejlesztése érdekében.

Az EU Bizottság 2022. január 18-án hirdette meg az első SNS pályázati felhívását 6G irányú KFI projektek támogatására, amely 2022. április 26-án zárult le. A benyújtott projektjavaslatokat a szakértők értékelték, és ennek alapján az EU Bizottság 35 kutatási, innovációs és kísérleti projektet választott ki támogatásra, összesen 250 millió Euró értékben. A támogatott projektek az 5G ökoszisztéma fejlesztését és a 6G technológia és kutatási kapacitásának kiépítését célozzák.

A támogatott projektek a 6G SNS JU program fő irányai mentén a következőképpen oszlanak el:

Stream A: Smart communication components, systems and networks for 5G mid-term Evolution systems
Ebben a kutatási irányban 7 nyertes projektet választottak ki, amelyek olyan témákkal foglalkoznak, mint: rádiós hálózatok energia hatékonysága, adaptív Open RAN, integrált 5G-Non-Terestrial Networks (NTN), mesterséges intelligencia alapú platformok, és intelligens erőforrás menedzsment.

Stream B: Research for revolutionary technology advancement towards 6G
A kutatási irány támogatott 19 projektje olyan új technológiákra fókuszál, amelyek közép- vagy hosszú távon bekerülhetnek a kereskedelmi mobil hálózatokba. A projektek kutatási témái következőkre terjednek ki: új 6G rendszer architektúrák, fejlett rádiós és optikai kommunikációs technológiák, NTN hálózatok, URLLC (Ultra-Reliable, Low-latency Communications-URLLC) alkalmazások biztonságának fejlesztése.

Stream C: SNS experimental infrastructures
A nyertes 3 projekt célja kiterjedt 6G kísérleti infrastruktúrák és platformok kifejlesztésére az EU-ban, amelyek ígéretes 6G technológiai elemeket foglalnak magukba további vizsgálatok céljaira.

Stream D: Large-Scale SNS Trials and Pilots
A 4 támogatott projekt nagy területű SNS (6G) kísérleti projekteket valósítanak meg gazdaságilag és társadalmilag fontos területeken. A projektek célja, hogy 5G/6G technológiákat, fejlett alkalmazásokat és szolgáltatásokat vizsgáljanak és demonstráljanak olyan vertikális szektorokban, mint: energetika, járműipar, gyártóipar, eHealth, kultúra és média. A Stream D projektjei magukba foglalnak olyan technológiákat, amelyeket a 6G hálózatok nagyon fontos komponenseinek tekintenek (mesterséges intelligencia, gépi tanulás, kiberbiztonság, cloud/edge és IoT megoldások, stb.)

A 6G SNS program induló projekt portfóliójához tartozik két koordinációs és támogató (CSA) projekt, amelyek az SNS JU működését, valamint más EU-s és nemzeti kezdeményezésekkel való párbeszédet segítik, továbbá támogatják az SNS eredményeinek hasznosítását a globális szabványok kidolgozásában.

Az EU Bizottság a 6G SNS JU K+F program második pályázati fordulójának megnyitását 2023 januárjára tervezi.

További információ: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/europe-scales-6g-research-investments-and-selects-35-new-projects-worth-eu250-million

en_GBEN