Search

Az első metafelület antenna biztonságos 6G kommunikáció céljaira

Chan Chi-hou, a Hongkongi City University (CityU) professzora által vezetett kutatócsoport példátlan előrelépést ért el az antenna technológiában azáltal, hogy szoftveres vezérléssel megoldották elektromágneses hullámok mind az öt alapvető tulajdonságának manipulálását. A hongkongi kutatók kifejlesztettek egy olyan intelligens metafelület (metasurface) antennát, amely lehetővé teszi az elektromágneses sugárzás amplitúdójának, fázisának, frekvenciájának, polarizációjának és irányának független és egyidejű változtatását.

 

Az intelligens metafelületek jelentősége a 6G vezeték nélküli kommunikációs technológiával kapcsolatos kutatások előrehaladtával egyre nagyobb lesz, mert ezek az antennák számos alkalmazási lehetőséggel bírnak különböző 6G alkalmazásokban. A rádiósugárzás manipulálásának lehetősége kulcsfontosságú a 2030 után megjelenő 6G távközlési rendszerek biztonságához, valamint az érzékelés és a kommunikáció integrálásához a jövő mobil rendszereibe (Joint Communication and Sensing – JCAS).

 

A hongkongi kutatók tanulmánya, „A universal metasurface antenna to manipulate all fundamental characteristics of electromagnetic waves” címmel a Nature Communications online oldalán jelent meg. (https://www.nature.com/articles/s41467-023-40717-99)

 

Forrás: https://www.cityu.edu.hk/research/stories/2023/12/14/cityu-develops-worlds-first-universal-metasurface-antenna-high-security-6g-communications

en_GBEN